söndag 4 mars 2012

Svar, del 2...
(Här satt jag tidigt imorse och svarade på era frågor :)

Då ska vi förska ta det här med fotoutrustningen m.m, och det finns en viss risk för att det här blir en längre typ av inlägg :)  Men, jag börjar med att säga tack för alla mail angående mitt armband i förra inlägget. Nej, jag kommer inte att sälja (been there, done that...). Jag får bara ett stort behov av att skapa med händerna ibland. Och igår var en sådan dag. Men tack ändå!

Var ska jag börja? Jag är självlärd i mitt fotograferande och jag får ofta frågan om jag inte kan hålla kurser i fotografering och redigering. Det är otroligt roligt och smickrande, men hur ska jag kunna lära någon annan, när jag knappt själv vet hur jag gör? (Låter väl lovande ;) Skämt å sido, men det kommer inifrån någonstans. Ibland får jag en bild i huvudet, eller en känsla jag vill förmedla och den kan jag sedan förstärka i själva redigeringen om det behövs. Och ibland är det bara något som måste ut, där i stunden. Något jag lärt mig med tiden är vikten av att ta tillvara på ljuset. Det naturliga ljuset. Jag använder aldrig blixt, och släcker ofta lamporna, som kan göra bilden onödigt gul. Tidiga soliga mornar och sena eftermiddagar då är ljuset som mjukast och varmast. Mitt på dagen är det ofta hårt och kan "bränna ut" partier i bilden.
Ska jag fota detaljbilder eller mat/bak bilder håller jag alltid till nära ett fönster och då får jag vända och vrida på allt ibland för att finna det bästa ljuset.

Kameran jag använder är en Canon 1000D. En trogen vän som jag skulle behöva byta ut och jag sparar till en ny men vet inte riktigt vad jag vill ha. Fullformat eller inte är den frågan jag ställer mig just nu. Det finns ju för- och nackdelar med allt och har ni erfarenheter får ni gärna dela med er. Objektivet jag använder till detaljbilderna är mitt Canon EF 50mm 1,4 men jag tycker också man kommer långt med 1.8:an som är ett prisvärt alternativ. Jag fotar i läget M, där kan jag göra de inställningar som jag tycker behövs men jag har fortfarande MYCKET kvar att lära om slutare, bländare och ISO-värden. Där skulle jag behöva en kurs känner jag :)

Så har vi ju det är med redigeringen. Som jag inte tänker gå in på i detalj, dels för att det skulle ta alldeles för lång tid, det finns andra som gör och kan det mycket bättre (se länkarna i slutet av inlägget) och dels för att jag tycker att man måste finna sin egen röst. I det här inlägget kan du läsa lite mer och där finner du också länkar. Jag använder både färdiga actions och egna inställningar för att förstärka en känsla. Och det finns en uppsjö av olika actions, textures och brushes därute, både att köpa och ladda ner. Hur de ska installeras och användas finns det också intruktioner till. Jag har lärt mig det mesta jag kan genom att googla och öva, öva, öva och öva lite till. För dig som inte har tillgång till photoshop så finns programmet photoscape att ladda ner gratis. (Länk finns i inlägget jag länkar till ovan). Där har du färdiga ramar, skuggor, tejp, du kan skriva på bilden och mycket mer. För dig som har photoshop har du ett bra tips på hur du bl a. får lite "drömmande" bilder här. Och här inne finner du också redigering/fototips.

Nej, det får allt bli en del 3 också med resten av svaren, nu måste jag ha lite frukost :) Vi ses senare.


14 kommentarer:

 1. Tack för en massa find tips på fotografering. Speciellt det där med ljus. Att våga släcka ner och ta till vara det naturliga ljuset.
  Ha en bra fortsättning på helgen önskar
  EM

  SvaraRadera
 2. Roligt att läsa andras funderingar och sätt att jobba när det gäller fotografi. Man upphör aldrig att lära sig. :)

  Ha en fin söndag!

  //Boije

  SvaraRadera
 3. Jag skulle satsa på en Fullformat (tog själv det stora steget för tre år sedan). Du fotar ju mycket inomhus så fördelen är ju 1. Grymt bra brusreducering på 5d mark II och nya 5d mark III om du arbetar i lite sämre ljusförhållanden 2. Ingen cropfaktor - så alla dina objektiv blir mer vidvinkliga, vilket ju är en fördel när man jobbar på begränsad yta. (50mm var en favorit redan från början för mig, men RIKTIGA 50mm blev bara.. perfekt! ;) )

  Sen finns det saker som inte går att få in i tekniska specar.. KÄNSLAN av en FF - den slår allt ;) Jag har inte ångrat mig en sekund, även om den kostade sina slantar... :)

  Så fördelen: Typ allt
  Nackdelen: Priset, men det kommer man över snabbt.

  :)

  SvaraRadera
 4. Hei Anna Malin! Har fulgt bloggen din leeenge nå !Alltid vakert og inspirerende. Selv har jeg fotoblogg ikke så mye interiør..selv om det også er en stor interesse! Det armbåndet du viste nedenfor her...er det til salgs? elsker den røffe stilen! Hilsen miamor

  SvaraRadera
 5. Tack för att du tar dig tid och svarar på alla våra frågor och delar med dig av din kunskap. Det är guld värt, och tack för att du delar med dig av dina bilder, som ger inspiration och lyckokänslor!
  Ha en underbar söndag!
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 6. Tusen tack för att du delar med dig! Älskar dina bilder och det är otroligt inspirerande att få höra hur du resonerar kring skapandet. Har verkligen fastnat för fotograferandet och vill lära mig massor!!

  Ha en fin dag:-)

  SvaraRadera
 7. Tack för att du delar med dig, du är så DUKTIG!

  SvaraRadera
 8. ser ut som en
  v ä l d i g t
  härlig plats att
  arbeta på !
  skön söndag,
  ~ & kram ♥

  SvaraRadera
 9. Tack snälla, snälla för ditt svar!! Det var precis detta jag sökte. Nu ska jag läsa detta om och om igen några gånger :)

  Kramar Kicki

  SvaraRadera
 10. Du är en stor inspirationskälla! Tack för svaren och tipsen, de kommer att komma till användning, nybörjare som jag är...

  Ha en härlig söndag!

  SvaraRadera
 11. sv, Oj såg inte förrän nu att en av länkarna gick till mig - supertack för det! :D

  Haha nej mark III'an blev mycket dyrare än vad jag trott.. huvva.. Men tur ändå att den kommit, då går mark II ner i pris.. ;)

  SvaraRadera
 12. Du tar fantastisk vakre bilder, og du inspirerer meg med hvert innlegg på bloggen.

  Jeg hadde også Canon 1000D i begynnelsen. Så kjøpte pappa nytt kamera, og da fikk jeg låne hans gamle; som er et Canon 400D. Jeg syns det var merkbar forskjell mellom disse kameraene, men etter å ha prøvd pappas nye Canon 7D ble det min klare favoritt. Så nå har jeg investert i et 7D selv, og er kjempefornøyd! Jeg er ingen erfaren fotograf, men prøver meg fram og googler hvis det er noe jeg lurer på, sånn som du. Det er mye man kan lære ved å lese seg til det og prøve seg fram selv. Kan virkelig anbefale Canon 7D!

  Ønsker deg og dine en god uke. :) Klem fra Hilde!

  SvaraRadera

Tusen tack att just du tar dig tiden att skriva
några rader. Jag uppskattar det mycket.
Ev. frågor jag får, försöker jag svara på
här i kommentarsfältet.

Varma hälsningar
Anna-Malin